Чубата мавпа

Чубата мавпа (лат. Cercopithecus pogonias) — примат сімейства мартишкових, вузьконосий, собакоголовий ендемік Старого Світу (африканського континенту). Відмінна риса цього примата — на лобі росте невеликий чубчик, завдяки якому вид отримав свою назву.

Класифікація (згідно Groves 2005)

Вид мавп Cercopithecus pogonias ділиться на п'ять підвидів:

  1. C. p. elegans
  2. C. p. grayi
  3. C. p. nigripes
  4. C. p. pogonias
  5. C. p.pyrogaster

Відрізняються підвиди ареалом проживання — у кожного підвиду він являє собою закриту екосистему, в якій підвиди зберігають індивідуальні морфологічні особливості.

Купити чубату мавпу (п'ять підвидів Cercopithecus pogonias) можна в нашому розпліднику екзотичних домашніх тварин. Наявність власного розплідника, прямі контакти із заводчиками й налагоджена логістика дозволяє нам пропонувати клієнтам прийнятні ціни та швидкі терміни виконання замовлень. Зателефонуйте або напишіть нам, щоб обговорити деталі: час, місце й спосіб доставляння чубатої мавпи.

Ареал

Чубата мавпа займає велику територію в Центральній і Західній Африці. Її середовище існування це верхні яруси тропічних лісів, а також галерейні ліси, що ростуть вздовж річок.

Морфологія

  • Довжина тіла — 35-65 см.
  • Маса тіла — 3-4,5 кг.
  • Забарвлення шерсті різниться у підвидів, він варіюється від світло-коричневого до темно-сірого.

Статевий диморфізм — самці більші за самок, а їх статеві органи блакитного кольору.

Спосіб життя

Соціальний, деревний. Чубаті мавпи живуть групами, чисельністю від 6 до 20 особин, що складаються з одного самця-домінанта, декількох самок і їх потомства. Самці, яким не вдалося утвердити себе в якості домінантів, утворюють тимчасові групи з горизонтально орієнтованої ієрархією.

Харчування — змішане — рослинного і тваринного походження.

Розмноження — цілорічне. Вагітність самок триває близько 150 днів. Народжуються по одному, рідше по двоє дитинчат. Статевозрілими вони стають на третьому році життя, самці пізніше самок, а повноправними членами спільноти — на п'ятому році або тоді, коли, наприклад, самцям вдається стати домінантним у власній родині.

Статус МСП

За оцінкою цієї організації чубатій мавпі присвоєно статус, який не викликає побоювання за майбутнє цих приматів в найближчі 3-5 десятиліття.

Утримання в домашніх умовах

Утримання — клітинне або вольєрне, харчування — природне, посилене вітамінними комплексами. Психологічний комфорт примата досягається завдяки його утримання в групі родичів і можливості ховатися від родичів тоді, коли якась особина хоче усамітнитися. Перш ніж купити чубату мавпу, зателефонуйте або напишіть нам. Ще до покупки ми дамо вам повну інформацію щодо утримання вихованців, а після угоди ми залишимося з вами на зв'язку, щоб надавати інформаційну підтримку.