Примати (лат. Primates)

Примати (лат. Primates) — загін плацентарних тварин (чиї дитинчата народжуються з добре розвиненими внутрішніми органами), ссавці (які вигодовують дитинчат молоком). Самий примітний вид приматів — людина. Всього приматів нараховуються 477 видів.

 

Походження слова

До слов'янських мов слово «примат» будо запозичено з французької. У дзеркальному перекладі воно означає «перший». Смислове значення слова «примат» — цим терміном позначаються види тварин, що знаходяться на вершині харчового ланцюжка. Чотири фактори, завдяки яким примати піднялися на верхівку харчового ланцюжка, це їх:

  1. Спосіб життя (переважно деревний і наземний).
  2. Спосіб ходіння — з опорою на пальці задніх кінцівок, а також брахиация — переміщення, при якому тварина розгойдується на передніх кінцівках.
  3. Коефіцієнт маси мозку щодо маси тіла — він більше, ніж у більшості ссавців.
  4. П'ятипалі верхні кінцівки — руки. У яких великий палець протиставляється чотирьом — долоні.

Ареал

Крім людини, вид якої населяє сім континентів Землі, з одним застереженням, що в Антарктику людина занесла себе штучно, примати живуть на шести континентах. Більшість приматів населяють тропічні й субтропічні райони Африки, Азії, Північної та Південної Америки.
Перші викопні примати (представники роду Plesiadapis) відносяться до пізнього Палеоцену — 55-58 млн років тому. Передбачається, що вони відокремилися від предкових форм всередині крейдяного періоду — більш 85 млн років тому.

Морфологія

Маса тіла приматів варіюється між вражаючими 160-220 кг для східно-рівнинної горили (лат. Gorilla beringei) і мініатюрними 30 грамами для лемура (лат. Microcebus berthae).

  • Кінцівки — вони діляться на верхні, п'ятипалі, дуже рухливі — це руки, і нижні, менш розвинені й рухливі — це ноги.
  • Пальці мають нігті.
  • Тіло вкрите волоссям. У лемурів є підшерстя — ця особливість дозволяє називати їх волосяний покрив хутром.
  • Зір і нюх — стереоскопічний. Нюх розвинено слабо. Для деяких приматів характерно триколірних зір.
  • Хвіст — у деяких приматів він чіпкий.

Майже для всіх видів приматів характерний статевий диморфізм — це гендерна різниця, яка проявляється в масі тіла, розмірі іклів і забарвленням, а також у наявності первинних і вторинних статевих ознак. Примати розвиваються і досягають зрілості повільніше, ніж інші ссавці. Тривалість життя: менше своїх братів живе філіппінський довгопят — від 2 до 12 років, і найдовше з приматів живе людина — до 80 років.

Класифікація

Сучасна методика класифікації загону приматів розділяє їх на два підряди:

  1. Напівмавп, який складається з лемурів, лоріобразних і галаго.
  2. І мавп, який складається з антропоїдів, людиноподібних і людей.

Альтернативна система класифікації розділяє приматів на підряд Strepsirrhini й Haplorhini. У кожній з двох наведених вище систем класифікації приматів, підряди складаються з видів. На прикладі мавп, як виду, вони діляться:

  1. На широконосих, до яких відносяться примати, що мешкають в Південній і Північній Америці, а тому їх називають мавпами Нового Світу;
  2. І вузьконосих, до яких відносяться резиденти Старого Світу — Африки й Південно-Східної Азії.

До перших, зокрема, відносяться капуцини, саймури й ревуни. До других відносяться мавпоподібний — бабуїни й макаки. До вузьконосих приматів також відносяться гібони й людиноподібні.

Кожні десять років каталог приматів поповнюється новими видами. Тільки за перші 20 років третього тисячоліття були описані понад 25 нових видів приматів.

Харчування

Примати всеїдні, тому вони використовують різноманітні джерела їжі. Це пов'язано зі способом життя їхніх доісторичних предків, які харчувалися їжею і рослинного, і тваринного походження. Більшість сучасних приматів харчуються переважно рослинною їжею, а недолік жирів і білків вони компенсують поїданням комах і їх личинок. Кожен вид приматів має анатомічні особливості вилучення з їжі поживних елементів. Так, у вегетаріанців ревунів подовжений травний тракт, а у довгопятов — це єдині хижі примати, меню яких складається з комах, ракоподібних і дрібних хребетних, в тому числі отруйних змій — короткий.

Звичайний шимпанзе — він канібал, який полює на інших приматів.

Спосіб життя

Примати соціальні тварини. Їх поведінка підпорядковується складним соціальним законам, які ієрархічно структурує їх суспільство. Залежно від виду, примати живуть парами або групами. Сім'ї або групи складаються з самця домінанта, декількох самок і їх потомства. За статус лідера групи, і за пов'язане з цим соціальним становищем перевагу продовжувати свій рід, самці запекло б'ються. Самки віддають перевагу найсильнішим — переможцям. Примати Нового Світу утворюють моногамні пари, при цьому самці виявляють велику турботу про потомство, ніж самці приматів Старого Світу. Деякі види ведуть самотній спосіб життя, пари вони утворюються тільки на період спарювання.

Примати — домашні вихованці

В якості домашніх вихованців найчастіше люди утримують види маленьких приматів, найменші з яких мармозетки. Великі види, наприклад, лемури, утримуються у контактних зоопарках. Такий резидент, як мавпа, в зоопарку гарантує високий інтерес до нього відвідувачів. Перш ніж зважиться купити мавпу, зателефонуйте нам, щоб дізнатися деталі — умови утримання, харчування, паспортизації, вакцинації та профілактики хвороб. Якщо у вас є питання, сформулюйте їх письмово і напишіть нам. Наш консультант відповість вам так само письмово — так ви збережете список умов, з якими ви зможете звірятися при підготовці до поповнення.