Чорний лемур

Чорний лемур (лат. Eulemur macaco)

Географічний ареал чорних лемурів обмежується областями північно-західного Мадагаскару — це півострів Ампасіндава в затоці Нарінда. Вони також населяють прилеглі острови Нусі-Бе і Нусі-Комба.
Навколишнє середовище цього виду лемурів — тропічні вічнозелені ліси, що ростуть уздовж сільськогосподарських плантацій дерев та продовольчих культур.

 

Морфологія

Маса тіла дорослих особин може варіюватися від 1,5 до 3 кг. Середнє значення їх ваги — 1,8 кг для лемурів, що мешкають в дикій природі, й 2,5 кг для мешканців у неволі. Довжина тіла: від голови до крупа — 30-50 см, хвоста — 40-60 см.
Чорні лемури демонструють статевий діхроматізм в забарвленні шерсті. Забарвлення самців — від молочного шоколаду до чорного кольору. Забарвлення самок — від каштанового до золотисто-коричневого. Для обох статей: черевце — світлих відтінків коричневого, лапи й мордочка — чорного кольору.
У чорних лемурів очі бінокулярні, звернені вперед. Колір очей — карі або помаранчеві — цим чорний лемур відрізняється від близького родича — блакитноокого чорного лемура. Шерсть — м'яка, відносно довга. Хвіст — пухнастий. У обох статей є пучки волосся, що обрамляють обличчя від горла до трохи вище вух. Ці скуйовджене волосся -- чорне у самців, і від білих або кремові у самок.
Кінцівки чорного лемура мають чотири пальці з протиставним пальцем на кожній руці й нозі. У всіх пальців є нігті, крім другого пальця на задній лапі, у якого замість нігтя росте кіготь. Задні кінцівки довші за передні.
Формула зубів — загальна для членів сімейства лемурові: 2/2, 1/1, 3/3, 3/3 = 36.

Розмноження

Eulemur macaco властива складна система спарювання — поліандріческая (безладна). У шлюбний період самці переслідують самок, у яких виділяються відповідний секрет. У цей період самці можуть залишати свою групу, щоб створити тимчасову сім'ю з самкою їх іншої групи.
У чорних лемурів немає домінантних тільки самців або тільки самок. У разі якщо в групі домінує самець — він охороняє самок своєї групи від зазіхань підлеглих і бродячих самців. Але коли домінантний самець хоча б тимчасово йде з групи, його відсутністю користуються підлеглі самці, щоб паруватися з самками даної групи.
Але з ким спаровуватися все ж вибирає самка. Щоб відмовити залицяльникові, самка прикриває геніталії хвостом. Хоча самки й віддають перевагу домінантам, в їх відсутність у підлеглих самців той же з'являється шанс продовжити свій рід.
Спостереження за чорними лемурами показують, що вони можуть спаровуватися з лемурами інших видів, наприклад, з котячими.
Чорні лемури ітероплодні тварини — народжують самки тільки один раз на рік. Період спарювання відбувається з квітня по травень, а народжується потомство з кінця серпня по листопад. Триває вагітність від 125 до 127 днів. У дикій природі самки народжують по одному дитинчаті в рік, в неволі можуть народитися двійнята — таких випадків спостерігаються у до 21% самок.
Вага новонароджений — близько 66 г, це 5,4% маси тіла матері. Відлучення дитинчат від грудей відбувається в віці від 5 до 7 місяців в дикій природі й від 3 до 4 місяців в неволі. Молоді самці й самки можуть переходити до нової групи у віці від одного до двох років. Самці й самки чорних лемурів досягають статевої зрілості приблизно в 548-денному віці.

Тривалість життя

Тривалість життя чорних лемурів в дикій природі недостатньо документована, хоча передбачається, що вона становить близько 15-20 років. У неволі чорні лемури живуть в середньому від 20 до 25 років. Найдовша відома тривалість життя Eulemur macaco становила 36,2 року, хоча гібрид блакитноокого чорного лемура Eulemur flavifrons і Eulemur macaco дожив до 39 років.

Поведінка

Чорні лемури живуть в групах від 4 до 15 особин. Групи складаються з однієї домінантної особи — самця або самки — і кількох підлеглих самців і самок і їх потомства. Середній розмір групи становить 7 осіб, і в цілому самці й самки розподіляються приблизно 1:1. Домінантна особина має пріоритетний доступ до таких ресурсів, як їжа і вода.
Життєвий простір однієї групи чорних лемурів складає від 3,5 до 7 га, а середній діапазон їх проживання — від 5 до 5,5 га. Ареали проживання різних груп може перетинатися. У випадках зіткнення особин різних груп вони загрозливо махають хвостами, ходять назад і вперед — такою демонстрацією сили зіткнення зазвичай закінчуються, без фізичного зіткнення.
Eulemur macaco — це катемерний примат, а це означає, що у нього 24-годинний цикл активності, який не є ні строго денним, ні виключно нічним, за винятком періоду між 04.00 і 06.00 — це час максимальної темряви перед світанком. Передбачається, що це може бути пов'язано з відсутністю в очах лемура tapetum lucidum — структури очі, яка покращує нічний зір шляхом збільшення кількості світла, доступного для фоторецепторів.
Задокументовано, що чорні лемури втирають токсичні виділення багатоніжок у свої хутро. Так, вони обережно кусають багатоніжку, поки та не виділить токсини, а потім покривають токсинами своє тіло. Передбачається, що токсин багатоніжок володіє інсектицидними властивостями, Побічна дія токсинів — вони викликають у лемурів відчуття «кайфу».

Чорний лемур соціальна тварина

Чорні лемури можуть спілкуватися за допомогою запахів, звуків і мови тіла. Запахи виділяються періанальними залозами. Наприклад, вони повідомляють партнерам про готовність спаровуватися. Рохканням, кудкудаканням і вереском лемури обмінюються на відстані до 2 км, щоб повідомити про свою присутність, а також про наявність їжі або небезпеки.

Харчові звички

Чорні лемури в основному вегетаріанці — фрукти складають 73% їхнього раціону. Інші компоненти їх меню включають квіти й нектари — близько 13%, листя — 12%, кора дерев, грунт і комах — 2%. Протягом дня, з 06:00 до 19:00, Eulemur macaco з'їдає від 420 до 530 г їжі й ще 120 г їжі за ніч.
Хоча немає ніяких доказів хижої поведінки лемурів в дикій природі, в умовах неволі вони можуть їсти м'ясо.

Роль в екосистемі

Вважається, що чорні лемури грають важливу роль в поширенні насіння плодів. Відбувається це через поширення ареалом їх фекалії. Також є припущення, що лемури можуть діяти як запилювачі для квітів, до яких вони торкаються.

Економічне значення для людей

На чорних лемурів полюють аборигени острова Мадагаскар, вони утримують лемурів як домашніх тварин і вживають в їжу. Чорні лемури залучають на острів Мадагаскар туристів з усього світу. Туристична галузь острова приносить основну частину — до 40% — доходів в казну Мадагаскару.

Статус МСОП

Міжнародний союз охорони природи присвоїв чорним лемуром статус тварин, яким загрожує зникнення. За останні 20 років їх популяція драматичний скорочується. Це наслідок агресивного вторгнення в їх життєвий простір людини.
Купити чорного лемура можна тільки виведеного в неволі, про що повинні свідчити відповідні документи. Саме такого вихованця на території європейського континенту ви можете купити в нашому магазині. Зателефонуйте або напишіть нам, щоб обговорити деталі -- спосіб доставлення, кількість, вік і стать чорних лемурів.