Благородний олень

Благородний олень (лат. Cervus elaphus, він же лісової або справжній олень) — китопарнокопитні ссавець, найбільший представник сімейства оленевих. Відмінна риса благородного оленя це роги. У самців вони гіллясті й з більшим, ніж у родичів по сімейству, кількістю відростків (як правило, їх не менше 5, але не більше 16). На вершині рогів відростки утворюють своєрідну крону (але необов'язково).

 

Класифікація

Назва «благородний олень» — це узагальнене визначення одного виду оленів, в якого є 15 підвидів. Кожен підвид відрізняється морфологічними характеристиками. Найпоширеніші підвиди у європейській частині — європейський олень, кавказький, кримський, бухарський і північний, а також — марал, вапіті, ізюбр. На півдні України в природному середовищі живе асканійський олень.

Морфологія

Загальні морфологічні ознаки для всіх підвидів благородного оленя:

  • Забарвлення — всі відтінки червоно-коричневого, від світлих до темних тонів.
  • Очі — віддають помаранчевим або червоним відливом.
  • Вуха — великі, овальні.
  • Маса тіла найбільшого виду з оленячого сімейства — марала — понад 300 кг, вапіті — до 340 кг, і у самого маленького — бухарського оленя — менше ніж 100 кг.
  • Ріст у загривку найбільшого марала — 160 м, самого маленького бухарського оленя — до 120 см.
  • Довжина тулуба — 2,5 м проти 80 см.

На рівній місцевості олень може розвинути швидкість до 55 км/год.

Крім маси тіла і забарвлення, підвиди відрізняються і формою рогів. Так, рога європейського оленя утворюють крону, марал — його ріг зовсім не ростуть в формі крони, а відростків може бути 6 або 7. У бухарського підвиду всього 5 відростків, розташовані у відносну пряму лінію.

 

Роги самця благородного оленя досягають одного метра у ширину і можуть важити до 15 кг. Вони скидаються в березні-квітні, а в теплі зими в січні-лютому. Розквіт репродуктивної та фізичної активності олені виявляють між 10 і 12 роками життя.
Самки всіх підвидів благородного оленя не мають рогів. Тривалість життя в дикій природі до 15 років, в заповідниках до 30.

Ареал

У дикій природі благородний олень мешкає в більшості регіонів Західної та Північної Європи, Малої, Західної й Центральної Азії, а також у північно-західної Африки. На африканському континенті благородний олень — єдиний представник сімейства оленевих. Штучно його розводять в Північної і Південної Америці, Австралії та Нової Зеландії.
Звичне середовище благородного оленя це вересові пустки, схили гір, луки на околицях лісів, а також широколисті, субтропічні й тайгові ліси. Марали, наприклад, водяться в Саянах, ізюбр в дубових лісах Сіхоте-Аліна, а бухарський олень мешкає на берегах річок Центральної Азії й Казахстану.
У штучному середовищі різних підвидів благородного оленя можна побачити по всьому світу — це заповідники й спеціалізовані оленячі парки. В Україні благородний олень живе в Джарилгацькому національному парку, а також в Карпатах, в Криму і в південних районах України. Найчисленніша популяція в Україні мешкає в Чорнобильській зоні. Причина — відсутність людей і шикарна кормова база.

Природні вороги — великі котячі, вовки, ведмеді й людина.

Харчування

Хоча основу раціону благородного оленя становлять трави, осоки, очерет і карликові чагарники, такі як верес, він також харчується злаковими й бобовими рослинами, жолудями й каштанами, горіхами. Взимку він харчується впалими листям, стеблами й корою хвойних дерев, а також насінням, грибами, лишайниками, мохами і ягодами. Недолік мінералів олені компенсують облизуванням солончаків і каменів вапнякових порід. Якщо в північних широтах олень виходить на пасовища вранці, то бухарський підвид в південних широтах це робить вночі.

Кров марала називається «еліксиром життя». У доказовій медицині вона використовується для створення ліків. Панти — роги марала — використовуються в нетрадиційній медицині.

Розмноження

Під час сезону розмноження — він відбувається восени й називається гон — самці за допомогою реву заявляють про свою перевагу на даній території, і на цій підставі борються між собою за право володіти всіма самками одного стада — до 20 особин. У боротьбі за увагу самок самці завдають один одному серйозні, а часом і смертельні каліцтва. Нове покоління народжується навесні. Статевозрілими вони стають на третьому році життя.

Олень щороку змінює роги. Нові роги покриті оксамитовою шкірою, кровоносна система яких живить роги в перші місяці їх інтенсивного росту.

Благородний олень і нешляхетна людина

Ареал благородного оленя займає великий простір, яке, через агресивного втручання людини в дику природу, стає все менше. Комфортно і безпечно себе почувати олень може тільки в заповідниках. За минуле десятиліття благородний олень став постійним резидентом контактних зоопарків і зоосадів. Це прийнятна форма і для оленів, і для людини, в рамках якої другі можуть проявляти турботу про перших.
Купити благородного оленя (його підвиди) ви можете у нас. Зателефонуйте або напишіть нам, щоб обговорити деталі — час, спосіб і місце доставлення. Якщо у вас є питання, наш консультант вичерпно відповість вам. Після операції ми залишаємося на зв'язку з нашими клієнтами, щоб надавати їм постійну інформаційну підтримку на предмет способу життя і розмноження тварин.