Кенгурові

Кенгурові (лат. Macropodidae) — друге (після американських опосумів) за чисельністю сімейство сумчастих ссавців, морфологічна особливість яких полягає в тому, що всі представники сімейства — сумчасті травоїдні тварини, у яких в процесі природного відбору виробилася здатність пересуватися 10-ми стрибками. До родини кенгурових відносяться тварини роду валлару, валлабі й, власне, кенгуру.

 

Класифікація

Існують 2 надродини кенгурових: 1) Sthenurinae і 2) Macropodinae; 3 родини: 1) кенгуру, 2) валлабі, 3) валлару; 15 видв і близько 60 підвидів.

Морфологічні характеристики кенгурових (статевозрілих особин):

  • Довжина тіла — 30-160 см.
  • Маса тіла — 0,5-90 кг.
  • Кількість пальців: на передніх лапах по 5 пальців, на задніх по 4 (5-й — великий палець — атрофувалась). II та III палець на задніх лапах — вони зростаються.
  • При ходьбі спираються на всю стопу.
  • Основний спосіб пересування — стрибками. Середня довжина стрибка 10-12 м. Швидкість при такому способі пересування — до 50 км / ч.
  • Хутро — коротке і м'яке.
  • Забарвлення — від світлих тонів жовтого і сірого, до темних тонів коричневого. На крижах і спині можуть бути смуги білого кольору.
  • Кількість зубів — 32-34: широкі різці, маленькі ікла і діастема перед великими предкоренних зубами. Широкі корінні зуби прорізуються попарно: наступна пара з'являється тоді, коли попередня зношується. З віком зуби стираються, тоді особина починає голодувати — воно приречене померти. У зоопарках виковим кенгуру дають подрібнену їжу.

Друга після сумки примітність кенгурових, це хвіст: довгий, товстий біля основи, що звужується до кінця. Під час стрибка хвіст грає роль, з одного боку, компенсатора ударної сили при приземленні, з іншого боку, він служить маятником, в якому накопичується інерція попереднього стрибка, щоб передати її наступному. У статиці кенгурові спираються на хвіст — він служить третьою точкою упору.

Кенгуру нездатний задкувати — рухатися задом наперед. Ця особливість кенгуру стала девізом Австралії, написаний на гербі країни: Австралія завжди йде тільки вперед!

Шлунок кенгурових — складний, розділений на відсіки, в яких рослинна їжа піддається бродінню і ферментуванню. Деякі види відригують їжу в ротову порожнину для повторного пережовування.

Ареал

Батьківщина кенгурових — Австралія, Нова Гвінея, Тасманія та архіпелаг Бісмарка. Навколишнє середовище наземних, деревних і гірських кенгурових. Перших — це рівнини, порослі травою і чагарниками. Других — чагарникові дерева і власне дерева. Третіх — скелі в недоступні для хижаків місцях в горах.

Спосіб життя

Кенгурові ведуть переважно нічний або сутінковий спосіб життя. Вдень вони сплять в трав'яних гніздах або в неглибоких норах. Кенгурові також соціальні тварини, вони живуть невеликими групами, що складаються з одного самця, кількох самок і їх потомства.

 

Розмноження

Шлюбний період кенгурових не має сезонної залежності й у самок трапляється один раз на рік, як правило, відразу після народження попереднього потомства. Після спарювання відбувається затримка імплементації ембріона в яйцеклітину. Такий стан ембріона називається діапауза. Воно може тривати до тих пір, поки попередня, вже запліднена яйцеклітина, або не виросте, або не згине. Скромна сексуальна активність самок компенсується готовністю до розмноження в будь-яку пору року самців.

Коли у самки кенгуру два дитинчати, більшого вона годує молоком з більш поживним і жирним складом, а меншого вигодовує менш жирним молоком, що містить антитіла. У разі хвороби дитинчат, мати викидає їх з сумки.

Вагітність самок триває недовго — від 27 до 40 днів. Народжуються як правило по одному, рідше двоє дитинчат. У великий рудий кенгуру (Macropus rufus) можуть народитися троє дитинчат. Відносно дорослих особин, у кенгурових народжуються найменші плоди серед ссавців. Після народження малюки переміщуються в сумку, де вони проводять наступні 6-8 місяців — так природа компенсує їх занадто ранню появу на світ. Виводкова сумка відкривається вперед. З 4 (у дійних тварин дійка) сосків у самок зазвичай функціонують тільки два.

Молоді матері спочатку народжую самок, а потім самців.

Цикл відтворення кенгурових влаштований таким чином, щоб коли сумку матері залишають дитинчата від попередньої вагітності, вона вже була запліднена наступною. Тривалість життя кенгурових — близько 12 років. Згідно з офіційними даними на Австралійському континенті мешкає більше ніж 50 мільйонів кенгуру.

Поза природного для кенгурових ареалу, з ними можна познайомитися в зоосадах і контактних зоопарках. Нерідко їх тримають як домашніх вихованців. Кенгурові дуже тямущі тварини, вони легко піддаються одомашненню і дресируванню. Купити кенгуру, валлабі або валлару ви можете в нашому магазині. Зателефонуйте нам, щоб обговорити деталі. Прямі контакти із заводчиками й налагоджена логістика дає нам можливість пропонувати клієнтам прийнятні ціни.