Пуду

Карликовий олень пуду (лат. Pudu, він же олень-кролик) — рід ссавців, найменший представник сімейства оленевих. Відомі два види пуду: південний (Pudu pudu) і північний (Pudu mephistophiles). Останній живе в високогір'ях Анд і мало вивчений.

 

Відмінна риса оленя пуду — його мініатюрні розміри:

  • Довжина тіла (разом з главою і хвостом) — до 95 см.
  • Довжина рогів — 7-10 см.
  • Висота в холці 30-40 см.
  • Короткі ноги.
  • Масивна шия.
  • Присадкувате, важкувата статура.
  • Шерсть — густа.
  • Маса тіла — від 7 до 10 кг.

Погано бігає. Добре стоїть на задніх ногах — це умова, за яку пуду може дотягнутися до листя на деревах. Також, коли пуду загрожувати небезпека, він вправно підіймається на кронах дерев.

Забарвлення — сіро-коричневий з плямами білого кольору, які з'являються на літо і зникають до зимку. Північний і південний пуду відрізняються тільки розмірами — північний вид більший за свого південного родича.

Ареал

Історично пуду займав гірські райони Анд на території Чилі, західної Аргентини, Еквадору та Колумбії й на островах уздовж всього Чилійського узбережжя Тихого океану. Але через агресивну вторгнення людини в життєвий простір пуду і полювання на нього як людини, так і хижаків, пуду вижив тільки на півдні Чилі — на єдиному острові Чилое. За оцінкою Міжнародної організації охорони дикої природи зараз пуду знаходиться на межі зникнення. Від повного вимирання цього мініатюрного виду оленів захищає тільки заборона полювання на пуду і штучне його розведення в заповідниках.

Харчування

В умовах дикої природи пуду харчуються дикорослими фруктами та овочами, опалим листям і корою чагарників дерев. Травний тракт пуду влаштований таким чином, щоб витягувати з рослинної їжі якомога більше вологи, це дозволяє йому довго обходитися без води.

Спосіб життя

Цей карликовий олень не стадна тварина. Більшу частину року він веде поодинокий спосіб життя, утворюючи невеликі групи тільки в шлюбний період, Група складається з самця-домінанта і кількох самок. Після отелення перші 3-4 місяці самки також тримаються групами, які розпадаються перед новим шлюбним сезоном, який починається у квітні й триває до липня.

Розмноження

Вагітність триває 6-7 місяців. Народжуються, як правило, по одному оленяти, у виняткових випадках по двоє. Перші місяці дитинчата пуду проводять в суспільстві мами. У півроку у них починають рости роги, а на початку другого року життя пуду стають статевозрілими. Тривалість життя пуду в дикій природі — 7-10 років, В умовах заповідника тривалість життя цього крихітного оленя подвоюється.

Пуду — домашній вихованець

Пуду руйнує стереотип про оленів, як про граціозних і величних істот, але від цього вони не менш чарівні. Пуду легко адаптуються до життя в неволі, добре сприймають сусідство з іншими домашніми тваринами. Купити пуду ви можете у нашій компанії. Зателефонуйте нам, щоб дізнатися подробиці перевезення і ціни на цих вихованців. Вартість пуду залежить від кількості особин, статі та їх віку. У нашій компанії є прямі контакти з великими заводчиками — це дозволяє нам запропонувати своїм клієнтам прийнятні ціни, Після покупки ми залишаємося на зв'язку з клієнтами, щоб надавати їм інформаційну підтримку з питань утримання й розмноження вихованців.