Плямистий олень

Плямистий олень (лат. Cervus nippon, він же олень-квітка) — ссавець, китопарнокопитний, один з 51 представників сімейства оленевих (лат. Cervidae).

 

Олень-квітка відрізняється від родичів тим, що нагорі й з боків його корпусу розташовані білі плями, хоча цим він схожий на європейську лань. Від європейської лані олень відрізняється розмірами — він значно більший, а на його рогах немає лопатоподібних наростів.

7,5 тис. років тому жив гігантський олень. Розмах його рогів досягав понад 3,6 м, а вага — 1400 кг.

Морфологія

Забарвлення тулуба європейського оленя світло-коричневого коліру, переважно рудого відтінку. Руді тони служать фоном, на якому білі плями малюють розетки або квітки. Самці відрізняються від самок тим, що їх забарвлення яскравіше, а самок тьмяніше. Літнє фарбування і самців, і самок тьмяніє взимку.

  • Довжина тіла 160-180 см.
  • Висота в холці 95-112 см.
  • Маса тіла — 75-130 кг.
  • Розмах рогів — не перевищує 80 см.

Всі представники оленевих скидають роги щороку, після чого відрощують нові. Водяні олені роблять виключення з цього правила — у них немає рогів.

Ареал

До початку XX століття в дикій природі плямистий олень був поширений в північно-східному Китаї, на острові Тайвань, в Північному В'єтнамі, Кореї та Японії. У XX столітті його почали штучно розводити в середній смузі західній частині Росії й на Кавказі (в околицях Нальчика і в Казбеківському районі Дагестану). З заповідників олень швидко проник в дику природу. Де він став промисловою дикою твариною, на яку полювали через її роги й м'яса.
На початку третього тисячоліття популяція європейського оленя в дикій природі налічує менш як 3 тис. особин. Природне середовище плямистого оленя — тундра, тайга, листяні та мішані ліси.

Самий маленький представник оленів — водяний олень, він важить 10-15 кг проти найбільшого благородного оленя, вага якого може перевищити 300 кг.

Харчування

Плямистий олень — травоїдна тварина. Його раціон складають трави й листя чагарникових дерев, а також жолуді, горіхи, гриби і ягоди. У зимовий період він харчується корою дерев, а навесні молодими гілками. Хоча олень і веган, але на морському узбережжі (Примор'я) він не гребує водоростями, крабами та викинутої на берег рибою.

Розмноження

Шлюбний сезон (гон) плямистого оленя починається в жовтні й триває до листопада. Перший раз народжують самки на другому або третьому році життя. Як правило, народжується по одному оленяти, дуже рідко по двоє. У період розмноження самці оленів стають небезпечні — вони легко виявляють агресію. Оленята через кілька годин після народження піднімаються на ноги та смокчуть молозиво матері.

У молодих особин роги покриті шкірою і волоссям. У міру їх зростання шкіра висихає і відвалюється.

Плямистий олень частий резидент заповідників, зоосадів і контактних зоопарків. Він легко адаптується до нових умов, і ще легше піддається муштруванню. Купити плямистого оленя ви можете у нас. Зателефонуйте нам. Консультант допоможе вам зробити вибір — способу доставлення, статі, віку і кількості особин. Після покупки ми залишаємося на зв'язку зі своїми клієнтами, щоб надавати їм постійну інформаційну підтримку.