Єнот-полоскун

Єнот-полоскун (лат. Procyon lotor), він же американський єнот — хутрове, хижий ссавець сімейства єнотових, один з рідкісних видів диких тварин, який безболісно пережив два переселення народів і вторгнення людини у свій життєвий простір.

Морфологія

Зовнішній вигляд єнота-полоскуна залежить від ареалу його проживання, але загальне для всіх особин:

  • Довжина тіла — 60-105 см;
  • Хвіст: пухнастий, з 4-10 тонкими вугільно-чорними кільцями — 42-52% від довжини тіла;
  • Передні лапи — 6,5-11 см;
  • Кількість молочних залоз — 6;
  • Маса: від 4,5 до 9 кг, самки вдвічі менше самців;
  • Голова — кругла;
  • Мордочка — коротка, з чорною маскою з білою смугою поперек очей;
  • Забарвлення — від сірого до червонувато і жовтувато-коричневого і чорного на спині, і від сірувато-коричневого до білого на череві. Темні тони забарвлення характерні для вологих південно-західних областей проживання, світлі — для сухих північно-східних.

Ареал

Батьківщина єнота-полоскуна — Північна Америка: від Панамського перешийка до південних провінцій Канади. На території пострадянського простору з початку 1930 по 80-е в промислових цілях проводилася його штучна селекція й акліматизація. Єнот прижився в західних причорноморських і в східних прикаспійських регіонах Росії, Білорусії, України та Північного Кавказу. Він не тільки прижився, але і сам став загрозою для місцевих представників флори й фауни.

Природні вороги єнота — шакали, койоти, вовки, руді лисі, алігатори, сови; для дитинчат — змії.

Середовище — береги річок, водойм і боліт, а також морське узбережжя, вздовж яких ростуть мішані ліси. Єноти влаштовують лігво в старих дуплистих деревах, в ущелинах скель і навіть в занедбаних норах борсуків. В одному лігві можуть жити до 10 особин. Уникають хвойних лісів. Добре адаптуються до життя поблизу сільських і міських поселень людини — на околицях полів, городів і садів.

У одного єнота можуть бути кілька — до 5 — лігв.

Спосіб життя — нічний; днем єнот спить. На пошуки їжі він виходить з настанням сутінків. У єнотових на голові, внутрішній стороні кінцівок і близько кігтів є так звані вібриси, за допомогою яких єнот чудово «бачить» в темряві. За ніч він кілька разів обходить свою дільницю радіусом до 1,5 км — це максимальна відстань, на яке єнот віддаляється від лігва. Ділянки декількох особин може перетинатися, через що щільність населення єнотів досить висока — до 300 особин на кв. км. Єнот чудово плаває, пірнає, лазить по деревах і бігає — галопом.

Єнот-полоскун — єдиний представник єнотових, який зиму проводить в стані анабіозу — сплячки. Так, в північних регіонах він спить 4-5 місяців, а в південних може не спати зовсім.

Поблизу поселень людей єноти риються в смітті в пошуках їжі або навіть беруть її прямо «з рук». З дикими єнотами слід уникати прямого контакту — вони можуть бути переносниками інфекцій і захворювань.

Єнот-полоскун в домашніх умовах

Єнот — дуже життєздатний звір. Він несприйнятливий до багатьох інфекційних та інвазійних захворювань. Характер цього звірка активний, цікавий, забіякуватий, сміливий і хитрий. Найбільше в якості домашніх вихованців єнотів утримують в США. У природному середовищі єноти живуть не більше 5 років. У домашніх — до 20.

Цікавість — причина, через яку власнику єнота слід готуватися до того, що його вихованець буде лазити по всьому будинку або квартирі.

Єнота не можна бити в якості покарання. У відповідь на біль у вихованця вмикається тисячолітній інстинкт самозбереження — агресію, через яку улюбленець перетворює на дикого звіра. Для утримання єнота-полоскуна краще підходить приватний будинок або велика квартира, в якій у вихованця буде своя кімната — особистий простір.

Харчування

Можливі два варіанти харчування: 1) натуральний і 2) сухий (штучний).

Забирають малюків-єнотів від мами у віці 1,5-2 місяці — це період, в якому малюки звикають до твердої їжі, але для здоров'я їх потрібно догодовувати замінником сучого молока. Малюків не можна годувати молоком корови — воно недостатньо поживне для єнотів.

Малюки-єноти прокидаються тільки для того, щоб поїсти — кожні 3-5 години — і спорожнитися. Щоб останнім проходило лагидно, власнику потрібно масажувати його животик — зверху вниз.

Єноти одні з небагатьох ссавців, які здатні спускатися з висоти вниз головою.

Крім тваринної й рослинної їжі, єнот-полоскун може харчуватися котячим або собачим кормом. Балують його свіжими фруктами, овочами та горіхами. Дорослі особини харчуються 2-3 рази на день.

Меню єнота-полоскуна

Щоб вихованець був активним і життєрадісним — здоровим — йому потрібне здорове харчування. Яке повинно містити:

  1. М'ясо і рибу (нежирні сорти), переважно термічно оброблені;
  2. Овочі, фрукти, ягоди
  3. Каші;
  4. Кисломолочні продукти;
  5. Горіхи.

Категорично не можна давати єноту: борошняне, солодке, солоне, гостре, перчене, копчене, цитрусові, червону рибу, шоколад.

Єнот-полоскун — через що, власне, йому дісталася назва — перед тим, як з'їсти їжу, він полоще її у воді. Вон виконує цей ритуал навіть з ідеально вимитою їжею.

Розмноження

Шлюбний сезон — у єнотів він називається гоном — триває з лютого по березень. Вагітність самки триває 63 дні. За одну вагітність самка виношує від 3 до 6 дитинчат. На 18-20-й день малюки відкривають очі, в 4 місяці вони стають самостійними. Самки в рік стають статевозрілими, самці у два.

Купити єнота-полоскуна

Купити вихованця можна як у заводчиків, так і у перекупників або навіть з рук. У будь-якому випадку значення має зовнішній вигляд і емоційний стан єнота — він повинен бути активним, вгодованим, цікавим і не лякливим. Малюк повинен мати ветеринарний паспорт. Ці умови будуть дотримані, якщо ви вирішите купити єнота-полоскуна у нашій компанії. Якщо у вас є питання, щодо покупки, зателефонуйте або напишіть нам, наші експерти дадуть вам вичерпні відповіді.