Носуха

Носуха (лат. Nasua вона ж коати) — рід невеликих ссавців сімейства єнотових. Їхня батьківщина — Північна, Центральна і Південна Америка. Походження слова «коати»: в західноєвропейські мови слово було запозичене з мови аборигенів племені Tupian, на якому носух також називають «мун». Ці слова позначають дві морфологічні особливості носух: 1) «mun» — великий ніс, 2) «coati» — кільце (або пасок на хвості).

 

Морфологія

Найцікавіше в коати це ніс. Він являє собою невеликий рухливий і дуже чутливий хоботок, який складається з гіпертрофованою верхньої губи та подовженого носа. Тулуб і хвіст — так само подовженої форми. Передні кінцівки коротше задніх. Все тіло пристосоване пробиратися крізь густі чагарники, ниці лісу або по скелястій місцевості.

  • Довжина тіла — 41-67 см;
  • Хвіст — в довжину тіла;
  • Висота в холці — 20-29 см;
  • Народжуються дитинчата носухи в 100-200 грамм;
  • Маса дорослих особин — 8-11 кг. Традиційно для єнотових, самки вдвічі менше самців.

Забарвлення: спина — рудувато-бура, буро-сіра або чорна, черево — сіре або темно-буре. Забарвлення носух відрізняється у мешканців північних і південних широт: у сіверян тони світліше, у жителів півдня — темніше. Морда, щоки й груди — білого кольору, лапи — чорного. Хвіст має характерні для єнотових темні кільця.

Шерсть: у мешканців північних регіонів — висока і жорстка, у жителів півдня — коротка і м'яка.

Тривалість життя в дикій природі — 7-8 років.

Класифікація

Рід носух складається всього з трьох видів — Nasua Linnaeus:

  1. Narica — коати; ареал — Центральна Америка, Мексика, південний схід Арізони й в Західній Колумбії.
  2. Nasua, — звичайна носуха; ареал — ліси Південної Америки, східні Андах, Аргентина та Уругвай.
  3. Olivacea — гірська носуха; ареал — гірські ліси Еквадору і Колумбії.

Останню в деяких кваліфікаціях відносять до підвиду гірських носух.

Ареал

Звична для носух середовище це тропічні ліси Південної й Центральної Америки, хоча вони пристосувалися жити й до околиць пустелі крайнього півдня Техасу.

Харчування

Носухи всеїдні, але перевагу віддають їжі тваринного походження — комахам, дрібним гризунам, рептиліям, ракоподібним та рибам. Поблизу поселень людей коати можуть полювати на домашніх тварин.

Спосіб життя — переважно денної, але проявляти активність можуть цілодобово.

Коаті соціальні тварини. Але тільки самки живуть як групами по 6-8 особин, так і колоніями — по 40 і більше особин. Кількість особин в одній групі залежить від кількості кормової бази території, на якій вони живуть. Самці — одинаки.

Природні вороги носух — ягуар, пума, удав, хижі птахи, людина.

Розмноження

Період спарювання носух має сезонну прихильність — з січня по березень. У цей період самці б'ються між собою за одноосібне право чистити всім самкам однієї групи шерсть — так вони привертають увагу самок, з якими самець-домінант зустрічається тільки для того, щоб продовжити свій рід. Вагітність самки триває приблизно 77 днів. За один окот народжуються від 2 до 6 малюків. У вихованні потомства самець не бере участь. На цей період самки утворюють колонії, в яких для дітей влаштовують «дитячі садки». Дитинчата-самці живуть в групі разом з самками до 2-річного віку — в цьому віці вони стають статевозрілими — після чого їх виганяють.

Для попередження групи про небезпеку самки гавкають звуки, а для того, щоб утримати дитинчат біля себе — пхикають.

Носуха — домашній вихованець

Коата легко приручаються людьми й швидко вчаться користуватися перевагами домашніх вихованців. Російський антрополог Станіслав Дробишівський визвав носух «ідеальними кандидатами на розумність». Підставою для такої схвальною оцінки був їх соціальний спосіб життя і добре розвинені кінцівки.

Харчування

У домашніх умовах носух годують нежирними сортами м'яса — так можна попередити їх схильність до повноти. Раціон доповнюється сирими й вареними овочами і яйцями. Заохочують коати фруктами і ягодами. Тимчасово замінювати натуральну їжу можна штучними кормами для собак і кішок.

На що слід звернути увагу — це організація побуту вихованця:

У квартирі у носухи повинен бути вольєр, а в ідеалі окрема кімната, всередині якої повинна бути будка по типу собачої, а також повинні бути імпровізовані гілки, за допомогою яких насуха зможе перфекціонувати свої тисячолітні еквілібристичні здібності. Вихованцеві можна дозволяти гуляти по інших кімнатах або двору, якщо це приватний будинок.

Носух майже неможливо навчити користуватися лотком. І не тому, що вони дурніші за собак або кішок — екскрементами коати позначають свій життєвий простір.

А тому носуху потрібно вигулювати мінімум один раз в день. Для цього вихованця слід завчасно привчати до повідця.

Щеплення — стандартні для домашніх вихованців (кішок і собак), тільки без активних реагентів.

Тривалість життя в домашніх умовах — до 14 років.

Альтернатива — котячі: сервал, оцелот, каракал або єнот.

Купити носуху — будь-який з трьох її видів — ви можете у нашій компанії. Наші контрагенти — ліцензовані заводчики, які віддають своїх вихованців в руки майбутніх власників вже приручених і вакцинованими. Зателефонуйте нам, на всі ваші питання відповість компетентний співробітник, з яким ви зможете обговорити від того, кого вибрати — дівчинку чи хлопчика — до способів доставлення. І тільки у нас, купивши носуху, як бонус ви отримаєте довічне (для вихованця) інформаційний супровід.