Мала білоноса мавпа (лат. Cercopithecus petaurista)

Мала білоноса мавпа (лат. Cercopithecus petaurista) — один з 25 видів мартишкових. Відноситься до малих представникам виду, відмінна риса яких — ніс білого кольору. Яким білоносі мавпи труться при зустрічі, так вони виявляють взаємну довіру.

Купити білоносу мавпу ви можете за допомогою нашої компанії. Прямі контакти з великими заводчиками й налагоджена логістика дозволяють нам пропонувати клієнтам прийнятні ціни. Зателефонуйте нам, щоб обговорити деталі: кількість, стать і вік приматів.

 

Класифікація

Вид Cercopithecus petaurista складається з двох підвидів:

  1. Cercopithecus petaurista petaurista.
  2. Cercopithecus petaurista buettikoferi.

Ареал — територія в західній Африці таких країн:

  • Тоголезька Республіка (Того).
  • Кот-д'Івуар.
  • Гана.
  • Бенін.
  • Гвінея.
  • Ліберія.
  • Сенегал.
  • Сьєрра-Леоне.

Життєвий простір цього виду мавп займає весь басейн вздовж річки Каваллі. На схід від річки мешкає перший підвид білоносих мавп, на захід від річки — другий підвид цих приматів.

Навколишнє середовище білоносих мавп — крони дерев тропічних вологих і галерейних лісів, що ростуть уздовж річки Каваллі — це річка в Західній Африці, найдовша в Ліберії.

Морфологія

  • Довжина тіла — а 40-50 см.
  • Довжина хвоста — до 60 см.
  • Маса тіла — від 4 до 8 кг.

Забарвлення:

  • Шерсть на спині пофарбована в поєднання зеленувато-сірого і чорного кольору. Какофонія цих квітів допомагає приматам зливатися з навколишнім середовищем.
  • Лиця чорні з білою плямою на носі.
  • На грудях і на обличчі у формі бороди росте біла шерсть.

Статевий диморфізм — самки менше самців. У забарвленні немає відмінності між статями. Дитинчата народжуються сірого кольору.

Білоносі мавпи мають защічні мішки.

Спосіб життя:

  • Денний. Максимум фізичної і соціальної активності цих приматів доводиться на ранок і вечір.
  • Соціальний. Білоносі примати живуть невеликими родинами, в яких домінує самець.
  • Деревний. Спускаються ці мавпи на землю тільки для того, щоб підібрати їжу.

Харчування

Раціон білоносих складають листя, квіти й пагони дикорослих фруктових дерев, а також комахи, дрібні хребетні, яйця і пташенята.

Розмноження

Період спарювання білоносої мавпи не має сезонності, але його пік припадає на кінець весни — початок літа. Вагітності триває від 4,5 до 5,5 місяців. Народжуються по одному дитинчаті в рік. Статевозрілими вони стають на четвертому році життя, а повноправними членами свого соціуму на п'ятому.

Тривалість життя білоносі мавпи в умовах дикої природи — близько 20 років, в штучних умовах — до 35 років.

Статус МСП

Цьому виду загрожує зникнути з лиця Землі в найближчі 2-3 десятиліття. Джерело небезпеки — людина і слідства його діяльності: вирубка лісів, розширення сільськогосподарських земель, незаконне полювання. Комфортно себе почуває ця мавпа в національному парку Таї (Кот-д'Івуар) і Дігья (Гана). Купити білоносу мавпу на законних підставах ви можете в нашому магазині. Зателефонуйте або напишіть нам, ще до покупки ми дамо вам необхідну інформацію щодо утримання і розмноження вихованців.