Мунтжак
Мунтжак (лат. Muntiacus, він же гавкаючий олень) — рід маленьких оленів (Cervidae), відмінна риса яких, крім зросту, це роги — вони ростуть лінійно і не утворюють крони, а на самих рогах ростуть по одному, рідко по два відростки довжиною не більше 16 см. Характерно для всього сімейства оленевих, у самок-мунтжаки немає рогів, але є невеликі кісткові нарости. У самців у верхній щелепі є різці, які виступають з пащі. Їх призначення — кусати й прокушувати шкіру інших мунтжаків в боротьбі за увагу самок і в боротьбі за життєвий простір.
Мунтжак — найстаріший вид оленя. Викопні цього виду оленя датуються 15-30 млн роками.

Класифікація
Відомі 12 підвидів мунтжаки. Найбільш примітні це мунтжак Рузвельта (Muntiacus rooseveltorum) і гігантський мунтжак (Muntiacus vuquangensis) — найбільший представник виду. Нові види мунтжаки відкриваються кожні 10-20 років
Примітно, що 5 нових видів мунтжаків були відкриті й описані вперше у 1990-х роках, коли виявлення нових видів ссавців розглядалося як дуже малоймовірне.
Морфологія
Залежно від підвиду мунтжака, морфологічні характеристики варіюються в наступних межах:
- Довжина тулуба — найменших з особин 65 см, найбільших 136 см.
- Довжина хвоста — від 10 і до 25 см.
- Висота в холці — від 30 до 70 см.
- Маса тіла — від 12 до 55 кг.
Забарвлення хутра може варіюватися від жовтого кольору до темні тонів коричневого і сірого. Досить рідко, але зустрічаються плямисті мунтжаки, у яких на жовтому, коричневому або сірому тлі білі плями малюють унікальний для кожної особини візерунок. Пучки білого волосся можна знайти на підборідді, горлі, животі й хвості. Уздовж задньої частини тіла тягнеться смуга темного забарвлення. При хвилюванні ці олені видають звуки, що схожі на гавкіт собак.
Ареал
Географія проживання мунтжаки в дикій природі це Південь і Південно-Східна Азія — регіон, який охоплює континентальні (Пакистан, Іран, Китай і Індія) і острівні території між Японією, Китаєм, Індією та Австралією. Середовище проживання мунтжака — вічнозелені ліси, трав'янисті луки, чагарники й густі зарості лісів. До останнього льодовикового періоду (це доісторична епоха охоплює 65-1,8 млн років тому) мунтжак населяв і Європейський континент. Останнє похолодання призвело до його міграції та вимирання.
З початку XIX століття на території Європи мунтжаки розводили в заповідниках, звідки він проник в дику природу. Так, зараз його можна зустріти в лісах Англії та Уельсу.
Харчування
Як і всі 51 представників оленячого сімейства, мунтжак також травоїдний. Зазвичай він харчується травою, листям чагарників та опалими фруктами. Так як мунтжак не стадна тварина і територіально прив'язана, то розмір життєвого простору однієї особини залежить від кількості кормової бази.
Розмноження
Характерно для мешканців теплого клімату, мунтжаки спаровуються круглий рік, але вважають за краще розмножуватися з січня по березень. Вагітність триває 7 місяців — таким чином, дитинчата народжуються тоді, коли на південній півкулі в природі найбільш рясна і різноманітна кормова база для їх матерів-годувальниць. Харчуються молоком матері дитинчата до 2 місяців. Самостійним молодняк стає в 6 місяців, а до кінця першого року життя він досягає статевої зрілості. Життя мунтжаки в дикій природі триває до 17 років, в заповідниках — до 25.
Якщо в європейській частині світу мунтжак культивується для збереження виду і в декоративних цілях, то в азіатських країнах на нього полюють: в азіатів м'ясо мунтжаки вважається делікатесом.
Купити Мунтжаки можна через нашу компанію. Прямі контакти із заводчиками та добре налагоджена логістика дозволяє нам пропонувати клієнтам прийнятні ціни. Після покупки ми залишаємося на зв'язку з нашими клієнтами, щоб при необхідності надавати їм інформаційну підтримку. Якщо ви хочете купити мініатюрного оленя, зателефонуйте нам. Консультант вичерпно відповість на ваші питання, що стосуються утримання і розмноження вихованців. Ви також зможете обговорити місце, час і спосіб доставки мунтжаки. Ціна — вона залежить від кількості особин, а також від їх статі й віку.

