Верблюд
Верблюди (лат. Camelus) — група хребетних тварин, які вигодовують своє потомство молоком — ссавців, загону кітопарнокопитних, сімейства верблюжих, триба Camelini, підряду мозоленогіх, роду Альтікамелус (Aepycamelus) — це однойменна назва доісторичного предка верблюдів.

В процесі еволюції верблюдові пристосувалися жити в найбільш посушливих регіонах світу — в пустелях, для виживання в яких тваринам потрібно довго, до 14 днів, обходитися без води, а до місяця без їжі. Через те, що живий організм все ж не може зовсім обходитися без рідини, як того передбачає природа пустелі, верблюдові навчилися накопичувати жир, який при необхідності окислюється і перетворюється у вологу. Так, щоб накопичувати й зберігати жир, у верблюжих з'явився горб, який став їх відмінною рисою — візитною карткою. Через здатність перетинати пустелі, верблюдів називають «кораблями пустелі».
В залежності від кількості горбів, розрізняються три види верблюдів, які у свою чергу розрізняються на породи:
- Одногорбий, він же арабіан або дромедар (дромадер).
- Двогорбий, він же бактріан.
- Нари — це життєздатні гібриди першого покоління від схрещування двох попередніх видів.
Camelus antiquus, gigas, moreli, grattardi, thomasi, sivalensi — ці види відомі науці виключно за викопними останкамі.
Крім накопичувальної функції, горби виконують функцію терморегулятора. При драматичних перепадах температури в пустелі — до 50° — вони, горби, запобігають тепловому удару або занадто різкому зниженню температури.
Походження слова і виду
Латинська назва Camelus сходить до загально семітського слова «гамалія». У слов'янські мови слово «верблюд» або «вельблюди» сходить до праслов'янського, в якому це слово було запозичене з готської мови, а саме слово означало «слон, який багато ходить». В слов'янському літописі вперше така тварина, як верблюд, згадуються в 1110-х роках в «Повісті временних літ».
Доісторичні верблюдові Альтікамелус (Aepycamelus) жили на території Північної Америки в період міоцену — між 23,03 млн 5,333 млн років тому. Великі й посушливі простори континенту Північної Америки виробив у доісторичного верблюда анатомічну і фізіологічну здатність робити великі перерви між прийманнями їжі. На Євразійський континент верблюдові проникли через Берингову перешийок, звідки вони поширилися по всьому материку.
Одомашнювання
Верблюди були одомашнені 2 тис. років до н. е. Як і тоді, сьогодні їх використовують як в'ючних тварин, здатні переносити на відстань до 40 км в день 50% маси власного тіла. Людина може скакати на верблюді по 10-12 годин. Швидкість пересування — 10-12 км / год. З античних часів і аж до промислової революції верблюдів використовували в якості бойової кавалерії, а по сьогоднішній день багато народів використовують верблюдів як джерело харчування — м'яса і молока, а також хутра і шкіри.
Морфологія
У верблюдів довга, вигнута дугою шия. Вуха — маленькі й округлі. Вії — довгі й волохаті, здатні захищати очі в разі піщаної бурі. Ніздрі — вони мають спеціальні клапани, які перешкоджають піску потрапити в дихальні шляхи.
- Маса тіла — 500-800 кг.
- Висота в холці — до 210 см.
- Кількість зубів — 38.
- Пальці — вони з'єднані між собою і формують таким чином одну широку платформу, здатну не «тонути» в піску.
- Хутро — щільне, кучеряве, здатне захищати від спеки вдень і холоду вночі.
- Забарвлення: червонувато-сіре в одногорбих, темно-буре у двогорбих.
- Тривалість життя — до 40 років.
Зір: верблюд за 1 км може побачити іншого верблюда, а за 3-5 км автомобіль. У верблюдів виключно добре розвинений нюх. Вони за 50 км можуть відчути воду і запах трави.
На колінах, грудях і ліктях у верблюдів ростуть мозолі, їх призначення: коли верблюд лягає, вони захищають його від розпеченого до 70° піску.
Верблюди не потіють і втрачають мало вологи при випорожненні. З тією ж метою, щоб не втрачати дорогоцінну вологу, випаровування, що виділяються під час дихання з ніздрів, конденсуються на спеціальній складці й повертаються до рота.
Поширення
В силу фізіологічних особливостей верблюди можуть жити тільки в пустелях і сухих степах, і не можуть жити в ареалах з вологим кліматом. Так, їх комфортне середовище проживання охоплює Африканський континент, Аравійський півострів, Малу і Центральну Азію і Маньчжурію. У XIX столітті вони були завезені в Австралію, сьогодні там їх популяція налічує близько 50 тис. особин. Улюблена їх середовище — пустелі й напівпустелі, порослі солянками, колючими чагарниками та низькорослими деревами.
Розмноження
Шлюбний сезон верблюдів починається восени. Вагітність триває 13-15 місяців. Верблюди народжують тільки по одному дитинчаті. Він залишається під заступництвом матері до 2 років. Статевозрілими верблюди стають: самки на 3, самці на 4 році життя.
Харчування
Караван пустелі харчується чагарниковими й напівчагарниковими солянками, люблять цибулю, ежовник та парнолистник з його соковитими великими листками. Верблюд також із задоволенням поїдають ефедру і молоді пагони саксаулу, а восени в оазисах охоче їдять листя тополі й очерет. У домашніх умовах він їсть траву, сіно, овочі, гілки, овес, зернові, бобові, сухарі та борошно. Головна умова здорового харчування верблюда — не перегодовувати й давати постійний доступ до солі.
Спосіб життя
Верблюд — стадна тварина. Стадо складається з одного самця-ватажка, декількох самок і їх потомства — всього не більше 20 особин. Самці, які не завели власні стада, живуть або по одному, або невеликими групами, які розпадаються кожної осені перед початком гону. Верблюди ведуть осілий спосіб життя, але в межах своїх ділянок здійснюють часті й багатогодинні переходи.
Хвороби
Найпоширеніші хвороби верблюдів — трипаносомоз, інфлуенца, ехінококоз, верблюжа чума, зудневая Короста.
Купити верблюда в якості домашнього вихованця або постійного резидента зоопарку ви можете в нашому зоомагазині. Зателефонуйте нам, щоб обговорити деталі — кількість, стать і вік особин, а також спосіб і місце доставлення. Після покупки ми залишаємося на зв'язку з клієнтами, щоб надавати їм постійну інформаційну підтримку. Контакти з великими виробниками й правильно організована логістика дозволяє нам запропонувати вами прийнятні ціни.
